Mercure Jelenia Góra
28 of May 2020

z szfową kuchni, Elżbietą Dziedzic

Galette ze szparagami poleca Elżbieta Dziedzic.

Rozpoczynamy cykl warsztatów kulinarnych na bazie sezonowych produktów.
Nadszedł czas szparagów, które warto włączyć do naszej diety. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.

Lista zakupów:

  • Mąka gryczarna*
  • Masło - 1 kostka
  • Jaja - 2 szt.
  • Kwaśna śmiatana 30% - 100 ml
  • Parmezan w kawałku - 40 g
  • Świeże szparagi - 6 szt.
  • Świeża bazylia - 8 listków
  • Pomidorki cherry - 4 szt.
  • Płatki migdałów - 10 g
  • Sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji, papier do pieczenia.

* Mąka gryczana powoduje, że ciasto jest kruche, za to smakuje wspaniale. Można oczywiście zastąpić ją innym rodzajem mąki.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • Mąka gryczana 200g.
  • Masło – 150 g (2/3 kostki).
  • Jajko – 1 szt.
  • Łyżeczka soli.
  • Listki bazylii.

Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny, dodajemy posiekane masło i posiane listki bazylii, wbijamy jajko. Ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg. Umieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstwiamy na czas przygotowania sosu śmietanowego.

Gęsty sos:

  • Kwaśnia śmietana 30% - 100 ml.
  • Jajko – 1 szt.
  • Parmezan 30 g.
  • Pieprz czarny – szczypta.

W miseczce wymieszaj jajko ze śmietaną. Parmezan pokrój na cienkie plastry i dodaj do śmietany i jajka. Wymieszaj i nałóż sos na ciasto.

Pokrojone szparagi ułóż na sosie, razem z przekrojonymi na pół pomidorkami cherry, posyp pozosałym parmezanem 10g i płatkami migdałów 10g.
Zawin brzegi ciasta.

Nagrzej piec do 200°C (pieczenie góra + dół, jeśli ma funkcję termoobiegu, włączamy).
Włóż do pieca na 20 minut.

Po 20 min. wyjmij, odczekaj 2 minuty, przekrój na dowloną ilość części. Udekoruj bazylią lub natką, podawaj na ciepło.

Zjedliśmy wszystko, jest naprawdę dobre!

Powodzenia!

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Krzysztof Kasprzyk, Jamy 55, 46-310, Gorzów Śląski, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved