Mercure Jelenia Góra
28 maja 2020

z szfową kuchni, Elżbietą Dziedzic

Galette ze szparagami poleca Elżbieta Dziedzic.

Rozpoczynamy cykl warsztatów kulinarnych na bazie sezonowych produktów.
Nadszedł czas szparagów, które warto włączyć do naszej diety. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.

Lista zakupów:

  • Mąka gryczarna*
  • Masło - 1 kostka
  • Jaja - 2 szt.
  • Kwaśna śmiatana 30% - 100 ml
  • Parmezan w kawałku - 40 g
  • Świeże szparagi - 6 szt.
  • Świeża bazylia - 8 listków
  • Pomidorki cherry - 4 szt.
  • Płatki migdałów - 10 g
  • Sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji, papier do pieczenia.

* Mąka gryczana powoduje, że ciasto jest kruche, za to smakuje wspaniale. Można oczywiście zastąpić ją innym rodzajem mąki.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • Mąka gryczana 200g.
  • Masło – 150 g (2/3 kostki).
  • Jajko – 1 szt.
  • Łyżeczka soli.
  • Listki bazylii.

Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny, dodajemy posiekane masło i posiane listki bazylii, wbijamy jajko. Ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg. Umieszamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstwiamy na czas przygotowania sosu śmietanowego.

Gęsty sos:

  • Kwaśnia śmietana 30% - 100 ml.
  • Jajko – 1 szt.
  • Parmezan 30 g.
  • Pieprz czarny – szczypta.

W miseczce wymieszaj jajko ze śmietaną. Parmezan pokrój na cienkie plastry i dodaj do śmietany i jajka. Wymieszaj i nałóż sos na ciasto.

Pokrojone szparagi ułóż na sosie, razem z przekrojonymi na pół pomidorkami cherry, posyp pozosałym parmezanem 10g i płatkami migdałów 10g.
Zawin brzegi ciasta.

Nagrzej piec do 200°C (pieczenie góra + dół, jeśli ma funkcję termoobiegu, włączamy).
Włóż do pieca na 20 minut.

Po 20 min. wyjmij, odczekaj 2 minuty, przekrój na dowloną ilość części. Udekoruj bazylią lub natką, podawaj na ciepło.

Zjedliśmy wszystko, jest naprawdę dobre!

Powodzenia!

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Krzysztof Kasprzyk, Jamy 55, 46-310, Gorzów Śląski , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane